KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Als men diarree krijgt na het eten van heel veel verschillende voedingsmiddelen, is men gauw geneigd om dan maar veel suiker te gaan eten. Men moet toch wat binnen zien te krijgen. Nietwaar? En hoewel suikerconsumptie in verband met de gezondheid een slechte naam heeft, is het geen vergift, zal men dan kunnen gaan denken. Maar dat klopt niet echt! Want volgens het eerste basisprincipe van de toxicologie kan vrijwel iedere stof, die in overmaat aanwezig is, schadelijk zijn voor lijf en leden van mensen. Maar de vraag is dan wat in een bepaald geval overmatige consumptie van suiker is. Nou, in ieder geval is dat met name het geval als men een merkwaardig dorstig gevoel krijgt na het eten van voedsel met veel toegevoegde suiker. Let wel: het gaat hier vooral om een dorstig gevoel en niet zozeer om echte dorst. Echte dorst gaat weg door het drinken van een glas water. Maar als men dat met moeite heeft weten leeg te drinken, zal men hoogstwaarschijnlijk geen echte dorst hebben gehad.
Om in deze situatie te kunnen inschatten wat er aan de hand is, zou men ook eens de kleur en de hoeveelheid van de urine kunnen gaan beoordelen. De normale kleur van onze urine varieert van lichtgeel tot strogeel en is helder. En de hoeveelheid geproduceerde urine is niet dusdanig groot dat men overdag vaker dan acht maal zal moeten gaan plassen. En men ook niet tijdens de nacht meerdere keren ontwaakt vanwege de aandrang om te gaan plassen. Als dat het geval is, zou dat ook weleens op zwangerschap en/of op prostaatproblemen kunnen wijzen. Tenminste voorzover men niet overmatig heeft gedronken in de uren voordat men naar bed is gegaan. Het kan echter ook duiden op andere onderliggende gezondheidsproblemen en dan met name op diabetes. Tenminste voorzover men geen last heeft van urineweginfecties. De typische klachten van een urineweginfectie zijn: pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich ook bijkomende klachten voor, zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Als het werkelijk diabetes zou zijn, zou men mogelijk ook de volgende kenmerkende symptomen van diabetes moeten kunnen gaan waarnemen: een onverklaarbare vermoeidheid, verminderd zicht, gewichtsverlies (in geval van diabetes type 1) en het ervaren van een droge mond.
Mocht men er toch niet gerust op zijn dat men geen diabetes heeft, dan is het verstandig om eens een consult bij de huisarts te gaan aanvragen. Al zou het alleen maar zijn voor de eigen gemoedsrust. Want diabetes is ernstig genoeg om er maar gewoon mee om te blijven gaan lopen.Bij diabetes kan het lichaam de glucose niet goed meer uit het bloed vandaan halen. Glucose is een vorm van suiker. Het behoort tot de koolhydraten en het heet in de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose. Glucose trekt water mee, waardoor men heel veel urine aanmaakt en men veel en vaak moet plassen. Zo verliest men veel vocht en droogt men uit waardoor men de hele tijd dorst heeft. Als men diabetes heeft en men wordt nog niet behandeld, wil men om die reden veel en vaak drinken.
P.S. Klik voor meer info op deze website over diabetes respectievelijk op de links diabetes type 1 en diabetes type 2.